Dienstverlening op maat.

 

Andermaal stort de Autoriteit Financiële Markten (AFM) een rapport uit over de financiële dienstverleners. Het 22 pagina tellende rapport nam ik mee als vakantielectuur.

 

De strekking van het verhaal was dat je de dienstverlening moet aanpassen aan de vraag van de klant. Niet elke klant zit namelijk te wachten op een uitgebreid integraal advies waarbij hem het hemd van zijn lijf wordt gevraagd als de vraag eenvoudig is, zoals bijvoorbeeld: Kan mijn levensverzekering goedkoper? Zonder nu de hele financiële huishouding van deze vragensteller in kaart te brengen, mag je die berekening nu gewoon weer maken.

Daarbij moet wel gelet worden op de volgende principes:

  • Pas uw dienstverlening aan de wensen van uw klant aan
  • Vraag alleen de relevante gegevens op bij uw klant
  • Gebruik aannames over de doelgroep.

Vrij vertaald in het Zeeuws-Vlaams kan je ook zeggen: gebruik je boerenverstand. Nu is het zo dat wij dat hier al eeuwen doen en daar eigenlijk geen 22 pagina tellend rapport uit Amsterdam voor nodig hebben.

 

Door de invoering van de Wet financiële Dienstverlening (Wfd) en het verbod op provisie, wordt het al gauw duidelijk dat het verworven recht van de Nederlandse bevolking op financieel advies niet meer vanzelfsprekend is. Er dient afgerekend te worden. Net zoals je moet afrekenen wanneer de reparateur van de wasmachine langskomt of wanneer je een badkamer laat installeren. De tijd dat je als adviseur in de auto sprong en een half dagdeel kon besteden aan een oud vrouwtje op de Graauw, omdat ze niet zelf een schadeformulier kon invullen, is definitief voorbij. We weten nu allemaal hoe dat toen werd betaald. Ja, dat konden wij natuurlijk doen omdat we te veel provisie ontvingen op hypotheken en levensverzekeringen. De solidariteit en daarmee de maatschappelijke rol van de financieel dienstverlener is met de Wfd en het provisieverbod verdwenen, en dat draai je niet terug met een rapport uit Amsterdam.

Chris de Vries FFP

 

Als u meer informatie wilt over Dienstverlening op maat.

Bel Chris de Vries op telefoon 0115  62 20 62 of mail chris@chrisdevriesadvies.nl